top of page

Ένα ιδιαίτερο λλλλλλλλεξικό

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Μπαγιάτηδες & χαμουτζήδες

Συγγραφέας: Χαράλαμπος Α. Μεταξάς

Έκδοση: Αρχείο (2015)

ISBN: 978-618-81681-4-5

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολύς κόσμος, που να μην έχει ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή του τις διαφωνίες μεταξύ Θεσσαλονικέων και Αθηναίων για το ποιο είναι σωστό, «σουβλάκι ή καλαμάκι», «λεμονίτα ή λεμονάδα», «φέτα ή τυρί» κτλ. Ακόμη και αν κάποια στιγμή στο μέλλον βγει ένας και πει ότι το ένα ή το άλλο είναι σωστό, η διαμάχη θα συνεχιστεί. Το βιβλίο για το οποίο θα μιλήσουμε σε αυτήν την ανάρτηση, αποτελεί βοήθημα για αυτούς, που θέλουν να επισκεφτούν την Θεσσαλονίκη, καθώς και για Θεσσαλονικείς, οι οποίοι μπορεί να μεγάλωσαν με κάποιες εκφράσεις και λέξεις, αλλά δεν γνωρίζουν την προέλευση ή τη σημασία τους. Ακριβώς όπως δηλαδή το λέει και ο τίτλος, λεξικό για «μπαγιάτηδες και χαμουτζήδες».


Η έκδοση είναι απλή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Άλλωστε πόση πρωτοτυπία ή σχεδιαστική τελειότητα να αποζητά κάποιος σε ένα βιβλίο, το οποίο παίζει τον ρόλο ενός λεξικού; Βέβαια η δομή του κειμένου δεν είναι σε στήλες, ούτε υπάρχει το ύφος λεξικών, όπως του Τριανταφυλλίδη.


Οι λέξεις και οι εκφράσεις υπάρχουν σε αλφαβητική σειρά. Πηγές υπήρξαν, πέρα από έντυπα λεξικά, και διαδικτυακοί τόποι, με κυριότερο τον slang.gr. Για κάθε λέξη υπάρχει έρευνα ετυμολογική, υπάρχουν και κάποια παραδείγματα, για το πώς χρησιμοποιείται μία λέξη ή μία έκφραση, ενώ στο τέλος του βιβλίου υπάρχει και ένα μικρό παράρτημα με λέξεις και εκφράσεις των Αθηναίων, κυρίως, σχετικά με την Θεσσαλονίκη.


Προσωπικά βρήκα το βιβλίο ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Πολλές από τις φράσεις τις χρησιμοποιούσε η γιαγιά μου, από όσο θυμάμαι, ενώ αρκετές παρατήρησα ότι τις έχω καθιερώσει στην καθημερινότητά μου, χωρίς όμως να συνειδητοποιώ ότι πολλοί μπορεί να μην τις καταλαβαίνουν. Κυριολεκτικά το αγόρασα ένα Σάββατο πρωί και το είχα τελειώσει στον πρωινό καφέ στο κέντρο της πόλης. Ιδανικό δώρο για φίλους σας Αθηναίους, αν κατεβείτε στη Χαμουτζία, πέρα από το τσουρέκι του Τερκενλή, δώστε τους κι αυτό το λεξικό.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις
bottom of page