top of page

Γράμματα από το Παρίσι

Γράμματα από το Παρίσι

Το 1926 ο Βάρναλης επισκέφτηκε τη Γαλλία ως ανταποκριτής μιας εφημερίδας που δεν υπάρχει πια (Πρόοδος των Αθηνών). Σε μια στήλη που ονομαζόταν «Γράμματα από το Παρίσι» ή «Παρισινά Γράμματα», κατέγραψε τις εντυπώσεις του, όχι μόνο από το Παρίσι, αλλά και από διάφορα άλλα μέρη της χώρας. Είναι οι πρώτες ανταποκρίσεις που έγραψε από κει – άρθρα ευχάριστα, ανάλαφρα, ενδιαφέροντα για όλους, γραμμένα με κέφι και σοβαρότητα, με την ευγενική ειρωνεία και το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον ποιητή.


Με την έκδοση αυτή, τα «Γράμματα» δημοσιεύονται για πρώτη φορά σε βιβλίο. Συνοδεύονται από εφτά άρθρα περί αισθητικής, που γράφτηκαν την ίδια περίοδο, τα περισσότερα στο Παρίσι. Η έκδοση διαθέτει ένα εξαιρετικά προσεγμένο χρονολόγιο και έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι περιλαμβάνει αρχειακές φωτογραφίες του ποιητή από τα χρόνια της Γαλλίας, δύο σκίτσα φίλων του καλλιτεχνών και πρωτότυπη εικονογράφηση, βασισμένη στις φωτογραφίες που συνόδευαν τότε τα άρθρα της Προόδου.


Πέρα από την εγγενή αξία τους, που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη είναι, οι ανταποκρίσεις του τόμου αυτού έχουν και το ξεχωριστό χαρακτηριστικό ότι είναι τα πρώτα επαγγελματικά δημοσιογραφικά κείμενα που έγραψε ο Βάρναλης στη μακρά, όπως έμελλε ν’ αποδειχτεί, πορεία του στη δημοσιογραφία (απ’ όπου τελικά συνταξιοδοτήθηκε το 1958). Πρώτη φορά συγκαταλέγεται ο Βάρναλης στο επιτελείο των μόνιμων συνεργατών καθημερινής εφημερίδας, έστω κι αν η συνεργασία με την Πρόοδο φαίνεται να είχε από πλευράς του ευκαιριακό μάλλον χαρακτήρα.


Πέρα από τα ταξιδιωτικά άρθρα, ο τόμος περιέχει και επτά αισθητικά άρθρα του Βάρναλη, τα περισσότερα γραμμένα επίσης από το Παρίσι. Στα άρθρα αυτά, ο συγγραφέας αναπτύσσει τις βασικές αρχές της αισθητικής του σκέψης, θέσεις που θα τις βρούμε να επαναλαμβάνονται σε μεταγενέστερα αισθητικά κείμενά του. Tα συγκεκριμένα άρθρα, επειδή δεν ήταν ως τώρα προσιτά, δεν έχουν αξιοποιηθεί από τους μελετητές του Βάρναλη.


Το βιβλίο πρόκειται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 στις 8.15 μμ στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, μετρό Ευαγγελισμός), μαζί με τα άλλα βιβλία του νεοεμφανιζόμενου εκδοτικού οίκου Αρχείο. Θα μιλήσω και εγώ και θα διαβάσει αποσπάσματα ο ηθοποιός Ν. Καλαμό.


Περιεχόμενα του βιβλίου


ΠΡΟΛΟΓΟΣ


ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Στο βαπόρι Παναμ! Το φεμινιστικό συνέδριο Χειμωνιάτικο θέρος Ένα ταξίδι στας Ινδίας Πολιτισμός παιδιών Γκραν πρι Το βουνό Σεν Μισέλ Το ακρωτήριον Ντιου Ραζ Σωματικά και ψυχικά λουτρά Ουελγκοάτ, Ποντ-Αβέν Δράμα τιμής Λευκόν όρος Παγοθάλασσα Γενεύη ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ Οι περιορισμοί της κριτικής Οι περιορισμοί της κριτικής – 2ο μέρος Ένας γλύπτης Λόγος ή μανία «Η Αγία Ιωάννα» «Φαντασία και πάθος» Κριτική της κριτικής ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις
bottom of page